© Lina Östling

Föredrag

I mitt jobb möter jag många frågor om restaurering och en stor nyfikenhet omkring byggnadsvård. Boka mig för vägledande och inspirerande föredrag och kurser! Rubrikerna nedan är några exempel, föredrag med andra infallsvinklar görs efter förfrågan.

Ämnesområden: Byggnadsvård. Hållbarhet. Historia. Arkitektur. Inredning. Trädgård.

Rubriker

Byggnadsvård i vardagen
– tio tips om hur du får tid, råd och ork att restaurera ditt hem
Inredningstidningar och böcker är fulla med vackra hem och leende bostadsägare. Men hur får folk egentligen råd att restaurera sina hem?! Hur har de tid? Och hur orkar de? Efter många samtal med människor och år av personliga erfarenheter delar Erika med sig av sina tio bästa tips för att lyckas med restaureringen, oavsett om du bor i hus eller lägenhet.

Vad sitter på väggarna?
Om tapettrender och inredning förr och nu
Aldrig förr har väl folk restaurerat sina hem så mycket och så ofta som under 2000-talet? I tidskrifter och i sociala medier ser vi hem i ständig förvandling, väggar som målas om och inredning som byts ut allt eftersom trenden skiftar. Men hur såg det ut i historien, hur ofta tröttnade man på en tapet och tapetserade om till exempel? Och hur kan vi idag förhålla oss till hem och inredning på ett hållbart sätt?

Drömmen om ett gammalt hus på landet.
Om byggnadsvård som livsstil.
Många drömmer om ett liv i ett gammalt hus på landet med hönor pickandes i trädgården och där barnen bara kan öppna dörren och springa ut. Men hur ser idyllen i verkligheten? Vilka fördelar och nackdelar finns i en vardag på landsbygden? Och hur kan man ta hand om gamla hus och landskapet de är byggda i – och utveckla utan att förstöra miljön och förlora historien?

Byggnadsvård i trädgården
Vid ett gammalt hus finns ofta en gammal trädgård. Och det gröna kulturarvet är minst lika viktigt som det byggda! Ett föredrag om hur man kan återskapa och sköta om en trädgård med inspiration från historien. Fokus på trädgårdens byggda delar; fasader och växthus, staket och grindar, gångar och trädgårdsmöbler. Många gör-det-själv-tips och kreativa återbruksidéer!

Spaning: Alla pratar om byggnadsvård!
Begreppet byggnadsvård dyker upp allt oftare och i sammanhang där man inte såg det förr, i TV, radio, tidningar och sociala medier. Det sommarpratas i radion om att bevara gamla fönster, det bloggas om linoljefärg, det skuras golv på Instagram och det opinionsbildas på Facebook mot rivningar av gamla hus.

En trendspaning omkring byggnadsvård som folkrörelse. Är det en övergående livsstilstrend eller kommer byggnadsvård att vara ett långsiktigt hållbart alternativ?